Info




Kalender

De kalender is leeg

 Schrappen?

Gepubliceerd op 6/28/2007 1:42:00 PM - Vergruizelen

De meeste scholen schijnen niet de norm van 1040 lesuren te gaan halen. Zie bijvoorbeeld Overgrote meerderheid scholen geeft te weinig les. In het artikel staat heel vrolijk:

"Volgens hem is er wel geprobeerd te voldoen aan de norm, bijvoorbeeld door het schrappen van vergaderingen en het schrappen van excursies."

Kan je meteen goed zien dat het een domme maatregel is. Vergaderingen? ZIjn die dan niet nodig? Kennelijk kan je die wel schrappen... en excursies? Dat is geen les dus dat telt niet mee. Terwijl (wees nu eerlijk) dat toch de leuke dingen zijn voor leerlingen en docenten. Het viel me altijd op dat leerlingen zich bij allerlei uitstapjes afvroegen waarom we dat niet vaker deden... en misschien is dat ook wel helemaal terecht.

Het is 'echt' weer een domme poging te proberen scholen aan te sturen op 'niks' zo'n 1040 lesuren norm. Terwijl aan de andere kant scholen steeds meer vrijheid moeten krijgen gaan we tegelijkertijd onzinnige normen hanteren omdat anders de leerlingen te weinig les krijgen. Maar daar gaat het toch helemaal niet om. Die scholen gaan zich dan in allerlei bochten wringen om maar aan de norm te voldoen, in plaats van een pittige c.q. intelligente huiswerkopdracht zet je zo'n klas gezellig in een lokaal, zet er een klasseassistent bij met een map met studiewijzers en tada... weer een lesuur of wat ingevuld.

Wat is een toestand waarbij je 20-30 pubers in een beperkte ruimte met tafels en stoelen bijeenzet waarbij vervolgens een bepaalde hoeveelheid tijd wordt doorgebracht waarbij één of andere min of meer volwassen, al dan niet geschoolde persoon, controleert of bovengenoemde pubers inderdaad aanwezig zijn en zoveel mogelijk probeert te zorgen dat het meubilair, de inrichting, de wandbekleding, de plafonds e,d, zo min mogelijk beschadigingen oplopen? Dat is les, maar met onderwijs heeft het weinig te maken. Het is een meer soort dagopvang.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...