Info
Kalender

De kalender is leeg

 Plasterk in Buitenhof

Gepubliceerd op 3/4/2007 2:13:00 AM - Vergruizelen

Als een soort zelfbestuiving mogen we zondag minister Plasterk tegemoet zien in TV buitenhof. Plasterk zei eerder over leraren:

"Bijvoorbeeld de positie van leraren; het is heel belangrijk dat die goed is. Dat mensen dat ook een spannende carrièreweg vinden. We moeten gewoon constateren dat er te weinig mensen zijn die dat doen en die dat blijven doen. Dus we moeten de positie verbeteren, ook het gevoel bij onderwijsgevenden dat de managers de macht zouden hebben; dat moet niet zo zijn."

De positie van leraren? Een spannende carrièreweg? Och, ik weet niet... spannend? Een carrière? Ik geloof er niks van! Het grappigste is de laatste zin. Het moet niet zo zijn dat we het gevoel hebben dat de managers de macht zouden hebben. Nee, inderdaad, dat gevoel moet je niet hebben. Maar wat bedoelt ie nu eigenlijk? Dat ze dat niet hebben? Interessant standpunt, zou dat het zijn?

Van een goed gemeentebestuur (om maar 's een ander voorbeeld te geven)  moet je ook niets merken. De lucht is schoon, de tunnels lopen niet vol water, er worden geen goede woongebouwen gesloopt ter meerdere glorie van het rijk, de sneltrams ontsporen niet, gebruikersruimten worden niet in de buurt van een speeltuin gepland, de rekeningen worden betaald, enz.... Als burgers zich moeten bezig houden met een onophoudelijke gekluns van het gemeentebestuur dan kan je er gif op in nemen dat er iets niet deugt.

Zo zal het dan ook wel zijn met managers. Als de roosters kloppen, de salarissen worden betaald, de ruimte en mogelijkheden geschapen worden om fatsoenlijk les te geven, de voorzieningen op orde zijn, de studenten en de docenten blij zijn... In dat geval merk je er maar weinig van... de docenten hebben, zogezegd, weinig last van het management... dan is het goed! Geen ingewikkelde discussies, geen flauwekul, geen bemoeizuchtige belangstelling c.q. hijgende adem in de nek... dan is het goed.

Maar 't blijft maar in mijn hoofd spelen. Het was de vorige minister van onderwijs die vond dat er voor het lerarentekort promotieteams naar de scholen moesten trekken om het beroep van leraar onder de aandacht te gaan brengen. Het hielp natuurlijk niks... maar of het met deze nieuwe minister beter wordt? Ik ben bang van niet. Het gevoel? Nee daar hebben we niks aan... Wel jammer van de colums, want na een eventueel debacle van een mogelijk falend ministerschap kan Plasterk z'n colums natuurlijk verder wel vergeten. Het David-Rietveld-effect zullen we maar zeggen...

 3/5/2007 8:15:24 AM

Haha.. Aardig dat er inmiddels een effect naar me genoemd is. Ik schrijf ondertussen rustig door natuurlijk, al kan ik me voorstellen dat het gezien je politieke voorkeur niet altijd prettig is om te lezen. Verder is zo'n opsomming van 'gekluns' retorisch heel effectief, maar feitelijk natuurlijk weinig zinnig. Er wordt juist hard ingezet op het verbeteren van de luchtkwaliteit in de binnenstad, de tram- en koningstunnel functioneren inmiddels prima en zonder wateroverlast, de gebruikersruimtne draaien al jaren zonder noemenswaardige incidenten (het laatste incident op het Van der Venneplein had helemaal niets met de gebruikersruimte te maken), alle rekeningen worden keurig betaald (wat bedoel je met deze opmerkingen trouwens?). Blijft over de sloop van de Zwarte Madonna. Nu is dat volgens mij niet louter ingezet 'ter meerdere eer en glorie' van het Rijk, maar goed. Dat is er inderdaad een een punt dat GroenLinks heeft moeten slikken - overigens met de kanttekening dat er sociale huurwoningen in het centrum blijven. Het Jacques-Tichelaar-effect, zullen we maar zeggen - hoewel chronologisch onjuist.

 Door: David

 3/5/2007 8:40:01 AM

In 25 jaar Arnhem, Nijmegen en Groesbeek (heeft 'dat' uberhaupt een gemeentebestuur?) heeft de gemeentepolitiek me nooit kunnen boeien. Sinds ik in Den Haag woon blijf ik me verbazen en heb ik geprobeerd er enige logica in te ontdekken. Dat is me niet gelukt... Hopelijk ben ik daar binnenkort van genezen en kan ik me weer bezig gaan houden met zinnige dingen...:-)

 Door: Willem

 3/6/2007 7:36:52 AM

“Er zit nergens in het ministerie een knop waar wij de waardering voor de leraar met een druk kunnen verhogen. Het zit tussen de oren van mensen”.

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...