Info
Kalender

De kalender is leeg

 Kletspraat

Gepubliceerd op 9/27/2008 12:22:00 AM - Vergruizelen

Wat lees ik nu?

"De nieuwe universitaire „educatieve minor’’ zal, vermoedt het ministerie, studenten verleiden om leraar te worden. Die zullen de schoonheid van het leraarsvak ontdekken. En omdat een tweedegraads onderwijsbevoegdheid vlotter behaald kan worden, voegt het ministerie toe, kunnen studenten met deze minor de gebruikelijke bijbaan in de horeca of de detailhandel laten voor wat hij is. Ze kunnen immers als docent aan de slag, in het vmbo en in de onderbouw van havo en vwo. "
http://weblogs3.nrc.nl/commentaar/2008/09/24/geestdrift-voor-de-klas/

Verleiden? De 'schoonheid van het leraarsvak'? Ik weet niet. Mijn ervaring is dat dit meestal wel een tijdje duurt... 't Klinkt mij allemaal niet 'echt' als een oplossing voor het lerarentekort. Hoeveel goede leraren (in aanleg) met een fatsoenlijke opleiding in hun vakgebied zullen hier uiteindelijk mee verloren gaan? Ik bedoel, een tweede klas VMBO is wel leuk hoor, maar met je vak heeft het niet veel te maken. Als je nu wiskunde studeert dan neem ik aan dat je dan ook iets met wiskunde wilt toch?

Dit is nog doller: "Verder wil de staatssecretaris, samen met grote bedrijven en werkgeversorganisaties, bevorderen dat excellente afgestudeerden, voorafgaand aan een carrière in het bedrijfsleven, kiezen voor een paar jaar voor de klas."

Een paar jaar voor de klas? 't Is wel een beetje raar voorstel. Mijn ervaring is dat de eerste drie jaar er weinig lol aan te beleven is. Daarna gaat het wel beter... maar 'echt' leuk wordt het pas na een jaar of vijf. Je zal maar een excellent wiskundige zijn en dan de hele dag moeten uitleggen dat je 16/48 'echt wel' kan vereenvoudigen en dat er zelfs mensen op deze wereld rondlopen die dat uit hun hoofd kunnen. Dat is nog 's een fijne intellectuele uitdaging. Je bent jong en je hebt talenten voor 'echte' wiskunde? En dan ga je eerst eens een paar jaar doen alsof je leraar bent? In een soort organisatie die ook niet weet waar ze mee bezig is? Zet je carriere maar even stop! Pff.. Ik weet niet, volgens mij moet je dat niet willen. Wat is dat voor een kletspraat?

Ik geloof er niet in... Nu zal het ook verder niet veel uitmaken. Het maakt volgens mij uiteindelijk niet veel uit op welke manier iemand geen leraar wil worden.

Onder het bovengenoemd bericht staat ook nog heel vrolijk: 'reageren op dit bericht is niet mogelijk'. Dat klopt wel zo ongeveer, hier blijft weinig anders over dan een diepe zucht en er verder het zwijgen toe te doen.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...